Usein kysyttyjä kysymyksiä

Alla olevat kysymykset ja vastaukset koskevat vahvalla suojauksella (Adobe DRM) suojattuja kirjoja.

Miten sähköinen kirja toimii?

Sähköinen kirja on tietokoneella tai sitä vastaavalla laitteella luettava tekstitiedosto, joka on suojattu piratismia vastaan dokumenttisuojaustekniikalla. Tiedoston lukemiseksi vaaditaan tietokoneelle tai vastaavalle laitteelle asennettu lukuohjelma, joka osaa tulkita tiedoston ja on yhteensopiva käytetyn tiedoston suojausmenetelmän kanssa. Yleisimmin Suomessa käytetty suojausmenetelmä on Adobe DRM ja tämä vaatii käyttäjältä rekisteröitymistä Adoben käyttäjäksi. Samalla käyttäjä saa Adobe tunnuksen, jolla hän valtuuttaa sähkökirjan lukemiseen soveltuvan lukuohjelman. Valtuutuksen perusteella tiedosto tunnistaa käyttäjän.

Kun sähköisen kirjan ostaa kirjakaupasta tai lainaa e-kirjastosta saa linkin, joka kautta kirja ladataan. Yleisimmin latauksen apuna käytetään .acsm-tiedostoa, joka ei ole itse kirjatiedosto, vaan tiedosto, jonka avulla lukuohjelma osaa noutaa ja ladata kirjatiedoston. Tiedoston lataamisen ajan tulee olla internet-yhteys, lataamisen jälkeen kirjaa voi lukea myös ilman internet-yhteyttä. E-kirjastosta lainatun kirjan palauttaminen vaatii aina internet-yhteyden.

Sähköisen kirjan lukutavoissa on yleistymässä ns suoratoisto eli streemaus eli kirjan lukeminen interneyhteyden välityksellä suoraan palvelimelta, jolla tiedosto on. Tässä tapauksessa tiedostosta latautuu vain osa kirjasta kerrallaan käytettävälle laitteelle. Suoratoistossa ei tarvitse asentaa erillisiä lukuohjelmia, eikä valtuutuksia tarvitse tehdä. Suoratoisto on helpoin sähkökirjan lukutapa.

Voinko siirtää sähkökirjan lukulaitteesta toiseen?

Sähkökirjan voi siirtää lukulaitteesta toiseen, mikäli lukulaitteet tai lukulaitteella olevat lukuohjelmat on valtuutettu samalla käyttäjätunnuksella (yleisimmin Adobe tunnus). Verkkokirjakaupoissa ja e-kirjastoissa asiakkailla on ns. oma kirjahylly tai tili, jolta kirjatiedoston voi ladata useammalle laitteelle, edellyttäen, että niiden lukuohjelmat on valtuutettu samalla käyttäjätunnuksella.

Voinko lainata sähkökirjan toiselle / toiselta?

Sähkökirjan voi lainata toiselle vain lainaamalla samalla myös lukulaitteen. Sähkökirjaa voi lukea lukulaitteilla ja lukuohjelmilla, jotka on valtuutettu samalla käyttäjätunnukselle. Tämän vuoksi sähkökirjan lainaaminen toiselle tai toiselta on mahdotonta, ellei halua lainata koko lukulaitetta. Kirjastosta lainattua sähkökirjaa ei saa lainata toiselle tai toiselta.

Mitä jos lukulaitteeni hajoaa?

Verkkokirjakaupoissa asiakkaalla on oma tili, jonne ostetut sähköiset kirjat tallentuvat. Samoin on e-kirjastoissa oma kirjahylly, jossa asiakkaan lainat ovat koko laina-ajan tallennettuna. Jos lukulaite hajoaa, tiedostot ovat uudelleen ladattavissa verkkokirjakaupoissa omalla tilillä ja e-kirjastoissa omassa kirjahyllyssä.